fbpx

Micutul tau a fost muscat de un alt copil ?

Primul pas e sa speli rana cu atentie, folosind sapun si apa, pentru ca e mult mai probabil ca acest tip de muscaturi sa se infecteze mai frecvent decat cele de animale. Daca rana este minora, acoper-o cu un bandaj adeziv, altfel, las-o expusa la aer.

Daca rana pare seriosa. adica daca pielea este taiata sau sangereaza, pune un tampon de pansament sau o carpa curata si aplica cu presiune. Odata ce sangerearea s-a oprit, acopera zona cu un bandaj si suna-ti medicul. S-ar putea sa sa iti ceara sa aduci copilul la un consult penrtu a vedea daca are nevoie de copci sau antibiotice. Daca presiunea nu opreste sangerarea, suna serviciul de urgenta.

Daca muscatura nu este grava, anunta doctorul, pentru ca riscul unei infectii este foarte ridicat. Conform unui studiu recent, una din 10 muscaturi se infecteaza. Doctorul trebuie sa examineze imediat muscaturile de pe fata, maini, sau aria genitala, pentru ca acestea pot fi mai grave si cu un risc mai mare de infectare.

Ce tipuri de infectii pot fi transmise prin muscaturi?

Muscaturile pot transmite multe boli grave, incluzand hepatita si chiar HIV. Desigur, e mai putin probabil ca un copil sa aiba vreuna din aceste boli, dar infectiile bacteriene cum ar fi stafilococii se pot transmite foarte usor in acest fel, asa ca e important sa iei situatia in serios. Doctorul iti va consulta copilul si va decide daca este necesara o injectie antitetanos. Daca cel ce ti-a muscat copilul se stie ca este infectat cu hepatita B sau HIV, doctorul va incepe un tratament care va reduce riscul de transmitere la copilul tau.

Cum iti poti da seama ca zona este infectata?

  • Semne ale infectiei:
  • Inflamarea tegumentelor, inrosire, sau sensibilitate crescuta
  • Infectie
  • Febra mai mare de 37.5 gradeC
  • Senzatia ca zona emana caldura
  • Daca rana are nevoie de copci, doctorul ii va prescrie un antibiotic pentru a preveni infectia. Daca tratezi o muscatura superficiala acasa, observa evolutia ranii in urmatoarele cateva zile. Daca observi aceste simptome sau daca incepe sa se simta rau, suna imediat doctorul.
  • Mergi la doctor si daca rana copilului nu se vindeca in 10 zile.

 

Ce poti face pentru a preveni muscaturi ulterioare?

Daca micutul a fost muscat la gradinita, vorbeste imediat cu educatoarea si cere-i sa anunte parintii celui care ti-a muscat copilul. Medicii spun ca cel mai bine ar fi sa i se faca o injectie antitetanos si un vaccin impotriva hepatitei B.

Leave a Reply

Call Now Button